De Barolo-productiezone, officieel afgebakend in 1966 met de erkenning van de DOC-status, is tot op de dag van vandaag ongewijzigd gebleven en omvat het terroir van 11 verschillende townships. Barolo, Serralunga d’Alba, Monforte, La Morra, Castiglione Falletto, Grinzane Cavour, Diano d’Alba, Roddi, Verduno en Novello.
Het gebied van Barolo heeft een oppervlakte van ongeveer 2.000 hectare en binnenin is gekozen voor de meer populaire percelen die worden geïdentificeerd met de naam MGA (aanvullende geografische vermeldingen). In Frankrijk is MGA vergelijkbaar met het concept CRU. Een Barolo die alleen wordt geproduceerd met de druiven
die afkomstig zijn van de gecertificeerde MGA, kan de naam van de MGA zelf dragen en heeft de hoogste niveaus van Barolo omdat hij de unieke kenmerken van de wijngaard en zijn terroir vertegenwoordigt.
Een van die MGA is die genaamd Cerretta, gelegen in het gebied van het dorp Serralunga, een van de meest historische en belangrijke dorpen in het Barolo-gebied. De MGA Cerretta heeft een oppervlakte van ongeveer 40 hectare en ligt op ongeveer 380 meter hoogte. Mauro Sebaste bezit 1,5 hectare. Hiervan worden 2.500 tot 4.000 flessen alleen in de beste jaargangen geproduceerd.
De bodem is kalkhoudend en rijk aan ijzer, de klassieke witte aarde uit Serralunga befaamd voor het geven van hoogtestructuur aan de wijnen en veel verouderingspotentie.
De wijngaard is ontworpen volgens een nieuw landbouwbiologische benadering, waardoor het aantal planten wordt verhoogd tot ongeveer 7.000-7.500 planten per hectare, tegen de klassieke 4.000-5.000. Hierdoor komen de planten dichter bij elkaar zodat de druiven beter worden beschermt tegen de zon en vorst. De hoeveelheid druiven wordt gecontroleerd en verminderd tot 1 tros per tak om de rijping te maximaliseren en op deze manier rijp fruit, rondere en meer zijdezachte tannines te krijgen.
Druiven worden handmatig geoogst in geperforeerde dozen van 25 kg. Na nog een handgeselecteerde controle op de triltafel, wordt de druif zacht geperst.

Fermentatie met dagelijks overpompen. De maceratie duurt 12-16 dagen in stalen tanks die thermisch worden gereguleerd met een automatisch systeem van overpompen en vullen. Na Malo-lactische gisting wordt de wijn 36 maanden gerijpt in karaat van 400 liter Franse eik van Allier.
PROEF DETAILS:
Kleur: Intens robijnrood met oranje reflecties.
Neus: Etherische aroma’s en hints van gedroogde rozen. Lichte geur van eikenhout, wat het buitengewoon harmonieus en compleet maakt.
Smaak: Sober en aanhoudend, terecht in balans. Het heeft uitstekende tannines waardoor het zeer lang in de fles kan blijven voor 15 of 20 jaar.
Wijn & Spijs: Het kan perfect worden gecombineerd met rood vlees of wildgerechten, ook uitstekend bij oude kazen. Decanteer de wijn ongeveer 1 uur voor het serveren en serveer op een temperatuur van ongeveer 15°C.
Het oogstjaar 2015 begon met een winter gekenmerkt door veel sneeuw, waardoor de bodem van een uitstekende toevoer van water werd voorzien.
De vintage van 2016 was zeker een van de langstlopende in de afgelopen jaren.
Het wijnoogstjaar 2017 zal worden herinnerd vanwege het warme klimaat en met name de schaarse regenval.
INTERNATIONALE PERS:
TOM HYLAND (FORBES): 96/100 Rijke, jonge granaat; aanhoudende aroma’s van morieljes, ceder en rode bes met een vleugje aardbei. Medium vol met een rijk, prachtig complex middenstuk, uitstekende persistentie, zeer goede zuurgraad, elegante, ingetogen tannines en delicate houttonen. Mooie harmonie, indrukwekkende raszuiverheid en een heerlijk gevoel voor finesse. Dit is een onderscheidende Barolo, niet vanwege zijn intensiteit, maar eerder vanwege zijn zachte karakter, waarbij de wijn zichzelf niet aankondigt, maar eerder zijn identiteit uitdrukt op een manier die beetje bij beetje grotere complexiteit onthult. Mooie wijnbereiding. Nu benaderbaar, maar nog beter over een jaar of twee, met piekdrinken in 12-15 jaar.
JAMES SUCKLING: 94/100 De kruiden en gedroogde citrus accentueren hier het rode fruit. Het is vol met stevige, mooi geïntegreerde tannines die volgen op rijp rood fruit en ondertonen van gedroogde bloemen, walnoten en lichte stengels.
RICK THOMPSON: 94/100 Afkomstig van op het landgoed geteeld fruit van de uitzonderlijke Serralunga Cru Cerretta, wordt deze fantastische fles drie jaar gerijpt in Franse eikenhouten vaten van 1600 liter en een kleine hoeveelheid in tonneaux van 400 liter. Hoewel de tint hier vergelijkbaar is met de Trèsüri, worden de aroma’s aanzienlijk verhoogd met doordringende tonen van menthol-kers, cranberry, zoethout en vers rozenblaadje. Met de tijd in het glas komen tonen van goudron en viooltjes naar voren. De smaak is uitzonderlijk begiftigd met een stevige balans van fruit, zuurgraad en fijnkorrelige, rijpe tannine. Een echt juweeltje dat in het bereik van €70-80 loopt en elke cent waard is! Drinken 2025-2045
Interesse in de Barolo Cerretta? Klik hieronder en ga direct naar de webshop.
Klik Hier