Kan je investeren in wijn? Ja zeker! Alleen moet je wel goed weten welke wijn lucratief is en welke niet.
Investeren in een vakantiewoning is een bekend fenomeen. Je koopt een vakantiewoning, knapt hem op en verhuurt het meerdere malen per maand. Over een aantal jaar heb je de investering terug verdiend. Maar hoe kan je investeren in wijn? Ik deze blog ga ik het je proberen uit te leggen.
Niet elke wijn is geschikt voor een investering. Sommige wijnen moet je 2 a 3 jaar na het oogsten gedronken hebben wil je de smaak nog herkennen. Daarentegen heb je ook wijnen die je zo’n 10 a 15 jaar (Gambadipernice) of zelfs 20 a 25 jaar (Barolo) kan laten liggen en die alleen maar beter worden. Huh? 20 tot 25 jaar? Ja je leest het goed.
Zo’n 90% waar in wordt geïnvesteerd is rode wijn. Dit zijn de wijnen die je meestal langer kan laten liggen. Maar ook niet elke rode wijn is geschikt. Er spelen een aantal factoren mee die bepalen of de wijn geschikt is voor een investering. Het oogstjaar is er een van. Bij een goed oogstjaar waren alle factoren gunstig, zoals het aantal zon uren per dag en de hoge temperatuur. Hoe meer zon uren, hoe beter de druiven zijn gerijpt. Ook het productieproces heeft invloed op de kwaliteit van de wijn, en dus ook op de prijs. Zijn de druiven handmatig geplukt of machinaal? Niet elke wijnboer plukt de druiven machinaal, dit omdat de steile hellingen het gewoon niet toe laten.
Klein voorbeeldje; als je een mooie rode wijn koopt van een heel goed wijnjaar en waarvan de oplage relatief laag is, kan je voor die wijn over een aantal jaren een hogere prijs vragen dan waarvoor jij hem hebt gekocht. Hoe langer je hem laat liggen, hoe beter hij wordt, maar ook hoe duurder hij wordt aangezien hij van een goed wijnjaar is en gemaakt is door een kleinere wijnhuis waardoor die fles weer exclusief wordt. Maar let wel op dat je hem niet te lang laat liggen. Dan kan de wijn overrijp worden. De kleur wordt bruinachtig, geuren en smaken verminderen.
Het is dus de kunst om te investeren in een topwijn waarvan de oogstjaar heel goed is, maar tegelijkertijd de wijnoplage heel laag. Dat de wijnoplage heel laag is heeft dan te maken met het aantal hectare grond waar de druiven worden geplant. Kleinere wijnhuizen hebben meestal wijnen waarin je kan investeren.
Om te weten welke wijn nou wel en welke nou niet goed is voor een investering, kan je altijd de mening vragen van een wijnboer of wijnhandelaar. De wijnboer weet ruim van te voren of het een goed wijnjaar wordt of niet. Als het in Italië een goed wijnjaar is, wilt dat niet zeggen dat dat in Spanje en Frankrijk ook zo is. Laat je dus goed informeren hierover.
Let wel op dat je de wijnen goed bewaard. Wijnen die je weer te lang bewaard gaan achteruit in kwaliteit en dus ook in prijs. Ook jonge wijnen die nog niet op dronk zijn leveren minder geld op. Bewaar de flessen altijd liggend, het liefst in een donkere kamer waar de temperatuur constant is, ongeveer 17 graden. Let ook op dat je de wijn niet naast etenswaren neerlegt met een sterke geur. Knoflook heeft dus een slechte invloed op de wijn. Het beste is natuurlijk om de wijn te bewaren in een klimaatkast waarin het klimaat perfect geregeld wordt.