Dolcetto is een Italiaanse blauwe druivensoort die met name staat aangeplant in Piëmonte. In het Italiaans betekent ‘dolce’ zacht of zoet. Een beetje tegenstrijdig, want de druif staat totaal niet bekend om het hoge suikergehalte en zoet zijn deze wijnen al helemaal niet. Het heeft meer te maken met de mooie balans tussen de suiker, de zuren en de zachte aroma’s. Van Dolcetto wordt rode wijn gemaakt die veelal jong wordt gedronken.
In Piëmonte zijn er meerder DOC(G)’s waar de Dolcetto de belangrijkste druivensoort is. Onder andere in Alba, Asti, Langhe en Diano d’Alba is deze druivensoort aangeplant. Over het algemeen worden de wijnen van Dolcetto beschouwd als de bekendste druivensoort, zowel kwalitatief als kwanitatief, want deze druif rijpt vier tot zes weken sneller dan de Barbera en Nebbiolo.
De druif geeft een wijn met een lage zuurgraad en zachte tannines. Tonen van zwart fruit, koffie, vanille en viooltjes zijn herkenbaar voor deze druivensoort. Persoonlijk vind ik de Dolcetto een druivensoort die zicht uitstekend leent om kennis te maken met Italiaanse rode wijnen. Makkelijk drinkbaar en geen sterke aroma’s.
In onze online wijnwinkel vind je diverse wijnen die van deze druif zijn gemaakt. Onder andere ‘Dolcetto d’Alba’ van Cascina Sot en een blend in combinatie met Barbera en Nebbiolo door Paolo Manzone, Langhe Rosso Luvi. Beiden heerlijke wijnen met kenmerkende tonen van Dolcetto. Maar Tenuta dei Fiori heeft ook een mooie wijn gemaakt die van de Dolcetto druif afkomt. Een organisch en biologische rode wijn ‘Emma Monferrato’.
Dolcetto wijnen zijn goed te combineren met lam- en rundvlees en stoofschotel. De beste temperatuur voor deze wijn is tussen de 16-18 graden Celsius, hoewel ik hem lekkerder vind tussen de 12-14 graden. Ja, noem me maar raar.. 🙂
Zoals hierboven al staat geschreven is Dolcetto een rode wijn die jong gedronken wordt. Meestal worden de wijnen binnen 5 jaar na het oogstjaar gedronken.
Niet alleen in Piëmonte word Dolcetto aangeplant. Ook in Ligurië, waar deze druif beter bekend is als “Ormeasco”. In Ligurië heeft de druif veel minder fruit in zijn aroma en meer aardse tonen in de smaak.
Klik hier voor alle wijnen van de Dolcetto druif!