Een van de onbekende druivensoorten uit Monferrato, Italië, zijn Grignolino en Ruché. Op dit moment komt deze druivensoort nog sporadisch voor in het noordelijke gedeelte van de Italiaanse regio Piëmonte.
Ruché wordt verbouwd in een klein gebied, maar is zo goed van kwaliteit, dat het in 1987 de DOC-status heeft gekregen in de regio Castagnole Monferrato. Door een besluit van de minister mogen in de zeven omliggende dorpen, waaronder Grana en Montemagno, Ruché worden aangeplant. Het gebied waar deze druivensoort vandaan komt ligt iets ten noorden van de grote/bekende plaats Asti.
Wanneer je een glas inschenkt en ziet dat de wijn een lichtrode kleur heeft, is het direct duidelijk dat de wijn weinig kleurpigmenten aanmaakt. De aroma’s zijn voornamelijk rood fruit in combinatie met warme tinten zoals chocolade en koffie. Tannines zijn ook zeker aanwezig, maar wel in een zachte variant, wat de balans erg fijn maakt in combinatie met de hoge zuurgraad die de druif heeft.
Over de oorsprong van de druif is niet veel bekend. Er gaan verhalen rond dat de naam Ruché dankt aan de heile Rochus, die ooit in het gebied bestond. Een ander verhaal verwijst naar de steile heuvels waar de druif is aangeplant, ‘Rocche’.
In de jaren 70 werden de Ruchè wijnen beschouwd als secundaire wijnen, maar de parochie van Castagnole Monferrato zag de wijn als een van de grotere wijnen van Piëmonte en zette alles op alles om de wijngaard van de kerk voor zich te winnen. Zoals hierboven al geschreven staat, heeft de wijn in 1987 de DOC status gekregen, mede door de burgermeester van Casatgnole Monferrato. Dit betekend dat de wijn moet voldoen aan bepaalde criteriums. Lees hier meer over de criteriums voor DOC/DOCG’s. In 2010 kreeg de druif een DOCG-status. Dat is een classificatie hoger dan de DOC. Een van die bekendste criteria is dat de wijn voor 95% moet bestaan uit de druif Ruchè. Buiten Italië krijgt de druivensoort ook steeds meer bekendheid en wint het aan populariteit.
Wijnen van deze druivensoort zijn veelzijdig waardoor je het bij vele gerechten kan combineren. Uiteraard past het perfect bij rood vlees, maar ook bij gevogelte, risotto en oude kazen kan deze wijn heel goed gedronken worden. Zelf drink ik Ruché-wijnen iets koeler dan de geadviseerde temperatuur.
Nieuwsgierig geworden naar deze mooie druivensoort?
Klik hier voor meer informatie over deze wijn die afkomstig is van Prediomagno.