Grignolino is een blauwe druivensoort die veel staat aangeplant in de regio Monferrato. Monferrato is een regio in Piëmonte en ligt ten noordoosten van de stad Asti. De naam Girgnolino is afgeleid van het Piemontese “grignole” wat veel druivenpit betekend.
Deze verwijzing is een soort waarschuwing voor de overvloed aan pitten tijdens de productie van deze druif. De Grignolino is een druivensoort die niet thuis hoort in de top van de Italiaanse druiven. Wanneer je deze druif naast de Nebbiolo of Barbera legt, dan heeft de Grignolino minder warmte en diepte. De druif groeit optimaal wanneer je het aanplant op zonnige heuvels met een droge, zanderige grond.
Italianen hadden vroeger bedacht dat de wijnen van de Grignolino druif het antwoord zou kunnen zijn op de Franse Beaujolais wijnen, maar dat plan kwam al redelijke snel in de ijskast terecht. Ondertussen drinken de Italianen deze wijn als een frisse jonge tafelwijn. Tafelwijn is een classificatie zonder specifieke afkomst of kwaliteitseisen. Vaak betreft dit wijnen die wat goedkoper zijn dat DOC/DOCG wijnen. Hier lees je meer over de kwaliteitsaanduidingen DOC/DOCG. Tafelwijnen kunnen ook van zeer goede kwaliteit zijn, maar die niet aan specifieke criteria’s voldoen die de wijnwet heeft voorgeschreven. Dit kan dan komen door de eigenzinnigheid van de wijnmaker. Sinds de laatste jaren worden er daadwerkelijk DOC/DOCG’s gemaakt van de druif Grignolino. Zoals Splé van Prediomagno.
Het is een niet-standaard rode wijn. De kleur doet je al gauw denken aan Pinot Nero. Wijnen van de Grignolino worden eerder gekenmerkt door frisheid en verfijning, dan door de aromatische intensiteit en de kracht van tannine. Veelal hebben de wijnen een fijne tanninestructuur en een goede zuurgraad wat perfect in balans is waardoor het een fijne wijn is om te drinken.
Grignolino is een lichte rode wijn die zich uitermate geschikt maakt voor beginnende wijnliefhebbers. Maar ook is het een veelzijdige wijn als het gaat om wijn-spijs. Zo is deze wijn goed te combineren bij vlees voorgerechten, maar ook frisse salades. Zelf zal ik hem niet gauw drinken bij een mooi stuk rood vlees, daar vind ik de Grignolino-wijnen wat te licht voor. Eerder zal ik dan richting Nebbiolo, Ruché of Barbera gaan.
Nieuwsgierig naar deze druivensoort. Klik hier voor meer informatie over deze wijn die afkomstig is van Prediomagno.